Вагітність і надбавка у вазі: норма і перевищення

Вагітність і надбавка у вазі: норма і перевищенняПід час вагітності неминуче доводиться миритися з проблемою зайвих кілограмів. Однак набирати зайву вагу не тільки неприємно, але й небезпечно для плоду і пологів. Де ж знаходиться та межа, за якою закінчується норма і починаються порушення, і як не набрати шкідливі кілограми за ці чудові і важливі місяці?

Скільки може набрати жінка до кінця вагітності

Як правило, у перші місяці мало хто з майбутніх мам стикається з прибавками у вазі - токсикоз не дозволяє цього зробити. Небезпека ожиріння з'являється у другому і третьому триместрах, коли ежедневый приріст маси тіла складає в середньому 50 грамів.

Важливо знати, що вважається нормою надбавка у вазі не більше 10-12 кілограмів - все інше зайве і не повинно допускатися. У ці 10-12 кг входить вага маса малюка, навколоплідних вод, плаценти, матки, збільшення молочних залоз. Також в цей період збільшується загальний об'єм крові, рідини і жирової тканини, що використовується для живлення плоду і його захисту в животі матері.

Чому під час вагітності збільшується маса тіла

Практично завжди велика надбавка ваги спостерігається у матусь, які схильні до повноти, а також у майбутніх мам старшого віку - чим більше років породіллі, тим вище ймовірність набрати під час вагітності зайві кілограми.

У деяких випадках пояснення перевищення норми маси тіла лежить у великому плоді - додаткові кілограми обумовлені збільшеною вагою плаценти.

Часто жінкам із зайвими кілограмами ставлять діагноз - багатоводдя. Під цим поняттям мається на увазі збільшення обсягу навколоплідної рідини.

У багатьох випадках жінки самі винні в повноти - до неї неминуче приводить пасивний спосіб життя, переїдання, порушення режиму харчування, їжа ночами, включення в раціон марною висококалорійної їжі, такої як цукерки, булочки, тістечка.

Як уникнути ожиріння під час вагітності

Важливо правильно скласти свій щоденний раціон: максимально наповнити його корисними продуктами, багатими вітамінами і мінералами, овочами і фруктами. Зовсім відмовлятися від калорійної їжі можна в меню повинні бути і жири, і вуглеводи, але в міру і в натуральному, а не в модифікованому вигляді.

Є слід невеликими порціями, розділивши денний раціон на кілька частин так, щоб на вечір припадали легкі страви, наприклад, кефір або сир.

Схожі статті: