Фокачча - рецепт

Фокачча - рецепт

В Італії, часто подають до обіду замість хліба класичну італійську випічку під назвою фокачча. Способів її приготування існує безліч. Але ми розглянемо лише декілька найбільш вдалих рецептів.

Фокачча з оливками

Інгредієнти:

- Два склянки теплої кип'яченої води;

- Три стіл. лож. оливкової олії (не обов'язково першого віджиму);

- Дві чайних ложки сухих хлібопекарських дріжджів;

- Чотири склянки борошна доброї якості;

- Одна щіпка солі;

- П'ять штук великих оливок;

- Одна столова ложка свіжого розмарину.

Приготування

І так, для приготування цієї італійської випічки потрібно взяти миску і налити в неї кип'ячену теплу воду, в яку потім висипати дріжджі. Сухі дріжджі необхідно інтенсивно перемішати з водою і відставити на десять хвилин. Потім в отриману опару потрібно додати борошно і сіль, далі замішувати тісто до отримання однорідної пластичної маси. Потім присипаємо робочу поверхню борошном і вимішуємо на ній наше тісто ще десять хвилин.

Після замісу тіста формуємо кулю і перекладаємо в ємність, попередньо змащену олією. Миску з колобком з тіста накриваємо харчовою плівкою і ставимо в тепло на півтори години, для вистоювання і підняття тесту. Після закінчення часу потрібно зробити обминку тіста і знову сформувавши з нього колобок, прибрати його під плівку ще на сорок п'ять хвилин. Лист для випічки, перед установкою в духовку злегка змащуємо оливковою олією, укладаємо на нього тісто легенько, рівномірно розрівнюючи його руками по поверхні дека.

На майбутню фокаччу треба бризнути кілька крапель оливкової олії, розкласти на неї порізані на половинки оливки і присипати дрібно нарізаним розмарином. Для підняття тесту залишаємо сформовану фокаччу в теплі на двадцять п'ять хвилин. Тим часом, температуру в духовці доводимо до 250 °С, встановлюємо деко і випікаємо нашу традиційну італійську корж поки вона стане золотистого кольору, зазвичай для цього достатньо двадцять п'ять хвилин.

Фокачча з сиром і часником

Інгредієнти:

- Вода кип'ячена тепла – 250 мілілітрів;

- Часник – два середніх зубчики;

- Бджолиний мед – дві чайних ложки;

- Дріжджі сухі – сім грам;

- Сіль невелика щіпка;

- Олія оливкова – дві стіл. лож.;

- Сир – 100 грам;

- Борошно пшеничне – 400 грам.

Приготування

Для такого рецепта коржі, потрібно спочатку запекти часник. Кожен зубчик, якого необхідно обгорнути фольгою, попередньо злегка змастивши його олією і медом. Поки часник печеться можна зробити опару для тіста. Для цього потрібно в теплій кип'яченій воді розчинити дріжджі, мед і трохи солі. Після розмішування даємо постояти десять хвилин до утворення пінної шапки. На наступному етапі потроху додаємо борошно інтенсивно розмішуючи її. Висипавши потрібну кількість борошна потрібно вимісити тісто до однорідності, прикрити його чистою серветкою і залишити підніматися на тридцять хвилин.

Поки тісто расстаивается, подрібнюємо вже остиглий печений часник. Потім часникову масу додаємо підійшов до тесту. З уже готового тіста необхідно сформувати круглі коржі невеликого розміру. В заготовках для випічки вдавлюємо пальцями поглиблення, присипаємо зверху будь сумішшю італійських сушених трав, розкидаємо по коржику трохи натертого сиру і ставимо фокаччу з сиром випікатися на двадцять хвилин у розігріту духовку.

Фокачча з помідорами

Інгредієнти:

- Помідори невеликого розміру – 10 штук;

- Пшеничне борошно – 450 грам;

- Олія оливкова – 100 мл;

- Дріжджі свіжі (мокрі) – 20 грам;

- Цукровий пісок – 1 ст. ложка;

- Грубозерниста сіль – 1 чайна ложка;

- Масло вершкове – 30 грам;

- Вода тепла – 225 мл;

- Перець чорний та сухий базилік додаємо за смаком.

Приготування

В невеликій ємності розчиняємо дріжджі і цукор у кип'яченій гарячій воді. Потім відставляємо нашу суміш до появи активної дріжджовий шапки. Вершкове масло рубаємо на столі за заздалегідь просіяним борошном, поки не утвориться крихта. Солимо крихту і, не перестаючи заважати, потроху виливаємо в неї нашу опару. Потім додаємо решту воду і невелику кількість оливкової олії. Масу продовжуємо обминати, і коли тісто стане пружним і пластичним з нього потрібно сформувати колобок, покласти його в миску і, прикривши рушником залишити підходити до збільшення в об'ємі.

Фокачча - рецепт

Тим часом томати потрібно вимити і обсушити, а потім, видаляючи насіння, розрізати на невеликі шматочки однакового розміру і форми. Збільшене в об'ємі тісто необхідно обім'яти і перекласти в заздалегідь змащену форму для подальшого випікання. Зверху збризкуємо корж оливковою олією, розкладаємо рівномірно по її поверхні часточки помідорів, злегка вдавлюючи їх у тісто. Солимо і перчимо на свій смак і присипаємо сухим базиліком. Випікати нашу фокаччу потрібно двадцять п'ять хвилин в добре прогрітому духовій шафі. Ще варто спробувати приготувати непоганий рецепт вірменського лаваша і цибулевих коржів, які мають багато спільного з італійської фокачча.

Схожі статті:

  • Курячий суп з вермішеллю - рецепт

    Коли немає часу і хочеться смачно пообідати, виникає питання, що можна приготувати з найменшими витратами сил і засобів. Насичені супи і борщі вимагають фантазії і вмілого підходу. І тут на вируч...

  • Аджапсандалі – рецепт

    З настанням весняного тепла, що людському організму потрібно заповнювати недолік вітамінів, яких так не вистачає взимку і з'являється величезне бажання споживати вітамінні і апетитні овочі у вели...

  • Томатний суп: рецепт

    Томатний суп є одним з найбільш корисних супів, які тільки можуть бути приготованими завдяки наявності в ньому помідорів, які містять в собі величезну кількість корисних речовин. Для приготування...

  • Грибний суп з печериць - рецепт

    Суп - дуже корисне і поживне блюдо. Воно сприяє поліпшенню метаболізму, особливо підходить тим, хто стежить за своїм здоров'ям і підтримує принципи правильного харчування. Дуже легкими в приготув...

  • Корінь імбиру для схуднення: рецепт

    Область застосування імбирного кореня досить широка. Він може бути лікувальним засобом, а також дуже поважаємо тими, хто позбавляється від зайвої ваги. Тим більше, що імбир можна зустріти на поли...